Kazia súčasné medziľudské vzťahy človeka?

31. aug 2023

Ahojte,

chcela by som vedieť váš názor na jednu vec:
Čoraz viac sa stretávam vo svojom okolí s názorom, že súčastné medziľudské vzťahy kazia človeka. Tým sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sú spokojní aj keď sú sami (bez partnera a detí). Majú svoj kľud, pokoj, rodinu a kamarátov. Muži aj ženy.
Čo si o tomto myslíte ? Naozaj sa za to môžu súčasné vzťahy, správanie ľudí a uponáhľaná doba ?

marianarem
31. aug 2023

Tak neviem celkom ako na toto odpovedat, ale k jednej veci sa predsa vyjadrim - nie som si ista, ci sa v sucasnosti naozaj zvysuje pocet ludi, ktori su spokojni aj bez partnera a deti. V minulosti tato moznost prakticky neexistovala a tazko povedat, ako by to bolo, keby existovala. Rozhodne teda neboli vsetci vo svojich manzelstvach stastni, staci si precitat niektorych slovenskych klasikov. Aj v mojej vlastnej rodine mam priklady - napriklad prababka mala v podstate dohodnuty sobas kvoli nejakym majetkom, v detoch sa tiez nenasla, pred kojenim si lievala rum, aby deti zaspali a aby mala pokoj. Co ja viem, ci by nebola stastnejsia sama.

viestta
31. aug 2023

Medziľudské vzťahy sú rovnaké ako pred 10, 50, 100 rokmi. Nie sú ani horšie ani lepšie. Jedine co možno je iné, že single človek nie je čudný, takže sa nemusí hanbiť za, to ze je sám a užíva si to.

tiezjedna
31. aug 2023

vôbec som nepostrehla, že by sa medziľudské vzťahy nejak zmenili...

maranta_leuconeura
31. aug 2023

Co je skazene na tom, ze je niekto rad sam, bez deti a partnera? Ci musia sa vsetci ludia len rozmnozovat ako zajace a zit v paroch ako labute? Snad mame aj iny ucel na tomto svete nie?

aniele
31. aug 2023

@viestta Myslím si, že aj v minulosti bolo veľa single ľudí, len sa to inak bralo a riešilo. Muži boli zvyčajne plne zaujatí svojím "hobby", fantou, boli to cestovatelia, žoldnieri, často uznávaní, aj keď "čudáci"... a ženy šli do rodín svojich príbuzných pomôcť s domácnosťou, deťmi... máloktorá (aj keď aj také boli) sa mohla realizovať. V tom vidím rozdiel.
@autorka
Ale nemyslím si, že vzťahy kazia ľudí. Skôr naopak, nie? Bez ľudí by vzťahy neboli. Akí ľudia, také vzťahy.

stanulienkat
31. aug 2023

To som nevedela, že single človek je pokazený, alebo nejako zavadny človek.

viestta
31. aug 2023

@aniele nuž starý mládenec bol len čudák, ale byť starou dievkou bola hanba na tri chotare

wig
31. aug 2023

Myslím, že len človek môže pokaziť medziľudské vzťahy a nie naopak, hoci by sa aj dalo nad tým filozofovať...no dnešný op je tvor lenivý, tak načo sa snažiť, keď všetkého je prebytok? ...že virtuálny? Nevadí! ...🤔

aniele
31. aug 2023

@viestta Presne. O tom hovorím. Boli, ale inak sa to posudzovalo. Takisto bolo veľa LGBT dvojíc, ale oficiálne obchodní partneri, ktorí žili spolu, prípadne spolužiačky z internátu...

anketkarka
31. aug 2023

Majú svoj kľud, pohodlie a keby sa takto k tomu postavili aj naši predkovia, že chcú mať kľud, pohodlie, tak tu teraz nemá kto písať na koník. Je ľahké si žiť sám za seba. Nemáš toľko starostí, zodpovednosť. Pohoda. Človek je tvor párový a učí sa a rastie interakciou s ostatnými. Ale je to určite oveľa ťažší život. Kto pozná Calhounov experiment vie kam ľudstvo takýmto postojom smeruje. A v minulosti bolo menej single preto, že si ľudia nevedeli napĺňať svoje potreby samostatne a potrebovali na to opačné pohlavie. Teraz to už dokážu bez partnera a nič im k spokojnosti nechýba.

0silvia0
1. sep 2023

Skor ma sucasny clovek viac moznosti sebarealizacie aj ako single ako v minulosti. A je viac sebavedomy a samostatny ako v minulosti.
Cize az tak tie vztahy nasilu nepotrebuje. Ja nemam vobec ziadne iluzie o uzasnych dokonalych vztahoch v minulosti, lebo take uzasne fakt neboli. Len ludia sa viac potrebovali realne socializovat, neboli socialne siete, internet, moznosti. Bola praca, zahrada, rodina, sem tam nejaky organizovany zajazd ROH a to bolo asi vsetko.

ivangeline
1. sep 2023

Moze za to sebeckost. A pretlacanie individuality. Aj na ukor druheho,kt musi pritakat a akceptovat... a tak sa radsej vzdiali. :D Ziadna sudrznost. Spolupraca. Obeta. Trpezlivost. Riesenie konfliktov. Proste aj ja som si niekedy myslela,ze konflikty su zle... konflikty su normalne a riesit ich je dobre.. Rozbijanie rodin. Pokrutene moralne hodnoty. Joj,dalo by sa pisat...

danica2711
1. sep 2023

prepáč, ale veľmi hlúpa otázka

anketkarka
1. sep 2023

@danica2711 prečo máš taký názor? Čo je na tom hlúpe, že človek sa zamýšla trocha hlbšie nad niečím? Načo je potrebné reagovať takto na niekoho otázku? Máš nejaký problém sama so sebou?