Kniha kníh - Biblia

5. okt 2021

Ahoj. Keďže sa už roky zaujímam o náboženstva ako také z hľadiska histórie, ich vznik a pod., rozhodla som sa prečítať Bibliu. Áno, až teraz na skoro staré kolená. A môže mi niekto prosím vysvetliť, prečo sa volá Kniha kníh? A každý kto sa ňou riadi a odvoláva sa na ňu, čítal to vôbec? Priznávam, že som zatiaľ pri Starom zákone..... Veď to môže konkurovať najväčšiemu hororu, aký vôbec môže existovať a Boh (ako je tam opísaný) je najväčší masový vrah v dejinách a robí to dokonca cielene. Odpuste mi moje rúhanie, ale táto kniha ma presvedčila, že kresťanstvo to pravé asi nebude. Aký je váš názor na Bibliu?

ashe
5. okt 2021

prečítaj si aj Nový zákon a potom uvidíš 🙂

misickaa4
5. okt 2021

Prosim a z kadial si si objednavala Bibliu?

ckocka
5. okt 2021

To ako si sa roky zaujímala o náboženstvá ak ťa až teraz šokuje Biblia?

autor
5. okt 2021

@ashe nový zákon neprepisuje starý.... Či starý tým pádom neplatí? Čítala som že Ježiš povedal, že Starý zákon platí a nemení sa

autor
5. okt 2021

@misickaa4 stiahla som si do čítačky

evkamotka
5. okt 2021

Citaj jeruzalemsku, ma velmi rozsiahly poznamkovy aparát na vysvetlenie. Tiez myslim, ze citat si bibliu (zo studijnych dovodov) bez výkladu je "zbytocne". Ty totiz necitas bibliu, ale preklad biblie. Prekladatelia sa snazia ale presny význam je narocne zachytit+nepoznas realie daneho casu a naroda. Na to je rovno vysoka skola (doslova) a ked nic ine, aspon kurzy, stretnutia, kde odbornik vysvetluje pozadie okolo, jazykovy original atd. Takze precitat si mozes ale ak to citas za studijnym ucelom, vela z toho nevytiahnes. Len ti vznikaju otazky ako pises vyssie a namiesto seriozneho vysvetlenia si to uzavries tym, ze si protireci a je to zmätená blbost

autor
5. okt 2021

@ckocka nešokuje ma. Vedela som približne čo tam bude, tie známejšie príbehy. Ale o veľa som nevedela. A stále nechápem prečo je to kniha kníh, keď je to len horor. O náboženstvo som sa zaujímala skôr z hľadiska histórie, nezaujímala som sa o Bibliu.

777januska777
5. okt 2021

Bibliu musíš hodnotiť v kontexte histórie. Neexistuje hodnotiť starý zákon bez toho, aby si poznala pomery v tej dobe. Najskôr naštuduj históriu a potom môžeš študovať historické knihy.

veverickav
5. okt 2021

Ahoj, skus si pozriet toto video, su tam vysvetlene veci ohladom Biblie.

https://www.youtube.com/watch?v=fBw_LNo-vTc
vero96
5. okt 2021

Biblia je pre mňa kniha kníh. Najkrajšie čítanie. Nebudem Ti hovoriť prečo, pretože to mám v sebe. Má to pre mňa inú hlbšiu podstatu. A je to moja viera, taká kt. verím ja a nepotrebujem o nej presviedčať iných.

autor
5. okt 2021

@777januska777 pomery v tej dobe sú jedna vec. Skôr ma udivuje čo robil ten Boh.... Úmyselne vraždil, menil myseľ ľudí na zlo, zabíjal aj zvieratá... A pod.

evkamotka
5. okt 2021

Kniha knih je to podla mna z jednoducheho dovodu. V minulosti bola centrum vzdelanosti europa a v europe dominovalo krestanstvo a vzdelanci boli casto krat hlavne mnisy. V dobe, ked neexistovala knihtlac a vsetko sa mnichmi prepisovalo rucne sa neprepisovalo hocico, ta biblia logicky dost dominovala. Nou zacinali ako jedna z prvych knih vobec, ktora sa "vyrabala" tak sa stala takou matkou vsetkych dalsich knih co vznikali po nej

marylynn
5. okt 2021

Odporúčam prečítať Sigmunda Freida Mojžiš a monoteizmus. Je to taká psychoanalyza vzniku Kresťanstva.

veverickav
5. okt 2021

a pockaj, ked sa este dostanes do Noveho zakona, kde Boh nechal zabit svojho jednorodeneho Syna... kvoli tebe, a mne 😨,,, ... aby si mohla ist po smrti do neba (ak ho samozrejme spravis Panom svojho zivota)... to su ale veci uzasne 🙂

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
777januska777
5. okt 2021

Pozri v biblii sa to píše priamo: "Pre tvrdosť vášho srdca." Zober si co by to bol za Boh keby prišiel a povedal židom, ze milujte sa a milujte aj svojich nepriateľov, ved by ho vysmiali. V časoch, keď sa za nevinnosť dcéry, vyvrazdilo pomaly pol kmeňa, si myslím, ze Starozakonny Boh bol ešte veľmi mierny. Židovský národ mal byť veľký národ a mal ukázať, že ich Boh je pravý Boh. A keby bol v tej dobe bol Boh ako v Novom zákone, tak zo židov by sa stali otroci iných národov a židovský národ by skončil. Kazdy jeden národ mal svojho Boha. A všetci bohovia museli byť mocní a museli naháňať strach už išlo o to, ktorý Boh bude väčší. A tak isto netreba brat smrt ako niečo konečné a niečo zle. V dnešnej dobe sa to tak berie, lebo sme veľmi ďaleko od smrti a nežijeme so smrťou ako ludia v minulosti, v minulosti bola smrt všade a bola to súčasť reálneho života, ludia sa jej nebáli, lebo mali bohov a náboženstva. Preto sa dnes mi tak bojíme smrti, lebo neveríme v Boha a život po živote. Ty sa na to pozeráš svojimi očami a očami dnešného sveta, nie očami minulosti. Preto je to pre teba nepochopiteľné a kruté.

janetinka27
5. okt 2021

kniha knih... mozno sa tak vola celosvetovo, ale co ja viem, neviem ci aj v cine ma taky privlastok. biblia v preklade znamena doslova "knihy". je to subor niekolkych knih stary zakon ich ma 46 a novy 27.
no a k zbytku temy sa nevyjadrujem, asi si ju len niekde otvorila a zasa zatvorila. lebo by si zistila, ze Boh je Stvoritel a vsetko co stvoril, je dobre.

slniecko_12
5. okt 2021

Zameriavaj sa na Novy Zakon..a potom uvidis co je Boh masovy vrah

ckocka
5. okt 2021

To ale nie je literatúra faktu.

moonlight1210
5. okt 2021

Vedela si napriklad, ze slovo Adam znamena clovek? Nie je to meno?

Ono je celkom zaujimave citat rozne pojednania o biblii,lebo ti ju umoznia chapat hlavne z historickeho hladiska.
Mame doma zaujimavu knihu, ktora rozobera jednotlive (hlavne vojenske) udalosti opisane v biblii na zaklade archeologickych vykopavok a nalezov. Ktore potvrdzuju, ze taka a taka udalost sa naozaj odohrala (ci uz do toho hovoril boh, resp. to tak videli vtedajsi sucastnici, samozrejme potvrdit takto nemozu). Alebo take a take mesto (uzemie) spominane v biblii naozaj existovalo.

Okrem ineho, odobrovanie si vojen a vyvrazdovania (pri zaberani uzemi) tym, ze im to "daroval/prislubil za odmenu" boh - ktory narod to nerobi? dejiny pisu vitazi.
Napriklad v starej cine by vedeli rozpravat o "mierumilovnych" mnichoch vyznavajucich budhizmus (este v casoch, ked sa len siril z indie). pritom dneska budhizmus predkladaju ludia ako velmi tolerantne a zmierlive nabozenstvo.
kazde nabozenstvo si prejde fazou, ked sa toho chopia fanatici (ktori len potrebuju niekde realizovat svoju dolezitost, vynimocnost) a snazia sa presadit to svoje, ako to najspravnejsie.
takze zase z tohto hladiska nesud.

stanulienkat
5. okt 2021

Tak necitaj vymyslene, prekrutene a z kontextu vytrhnute bajky.

mpg
5. okt 2021

Keď číta Bibliu, tak treba poznať aj históriu tých období, a zameriavať sa na to, čo je použiteľné v bežnom živote.
Jedna známa išla do cirkvi Adventisti siedmeho dňa a hovorila, že oni každú sobotu majú také stretnutie a ten ich učiteľ im vysvetľuje určitú časť z Biblie, ako tomu treba rozumieť.
Niektorí ľudia tomu na prvé čítanie porozumejú len povrchne.
Ale sú tam hlavne v Novom zákone tie základné veci viery opísané dosť obšírne a kto chodí do kostola, tak aj farár to rozvádza do podrobnosti, hlavne sviatky - Vianoce, Veľká noc, sviatky P.Márie a pod.

jaja1979
5. okt 2021

Nečítala som všetky komentáre k tvojmu príspevku. Ak ťa ale zaujíma biblia a jej výklad, pozri si na FB Rastislav Dvorovy, máva kratučké zamyslenia a vysvetlenia k rôznym uryvkom z Biblie. Študoval teológiu, a hlavne bibliu v originálnom jazyku, teda aramejcine, je neskutočne vzdelaný, jazykovo zdatny a vníma bibliu v kontexte kultúry a času. Ma aj nejaké videá na YouTube, ak chces, pozri si.
A že sa ti nepáči starý zákon? To je presne to, čo robia radikáli. Vytrhnúť si vety z kontextu a potom vznikajú radikálne názory hnutia, sekty. My ako nevzdelanci nemôžeme úplne chápať bibliu, treba na to roky štúdia, aby sme sa aspoň priblížili.

dayanare
5. okt 2021

Moj názor na Bibliu je taký, že je to dvojdielna zbierka fantasy poviedok od roznych autorov z roznych období, ktoré pojednávajú o pre súčasného človeka málo relevantných záležitostiach. V prvom dieli s názvom Starý zákon je hlavná postava boh s neoriginálnym menom Boh a žiaľ nie je dobre napísaná - je vo vlastnostiach a skutkoch nekonzistentná a pre mňa osobne to je veľmi nesympatická postava, čo však vynahradzuje akčný dej.
Hlavná postava druhého dielu s názvom Nový zákon je Bohov syn Ježiš a je to o čosi sympatickejší hrdina. Celým príbehom sa tiahne to, že má nejaký komplex zo svojho otca, vďaka tomu sa s ním ale ľudia dokážu lepšie stotožniť.
V minulosti to bola najúspešnejšia fantasy séria, ale položme si otázku, či nebola najúspešnejšia preto, lebo bola jediná. Teraz máme na výber z mnohých ďalších kvalitných knižných sérií (Pán prsteňov, Harry Potter, Zaklínač, Hra o tróny a mnohé iné).
Na to, že druhý diel Biblie je vlastne fanfikcia, bol dosť úspešný a našiel si veľa fanúšikov, hoci stále existuje mnoho skalných fanúšikov, ktorí uznávajú len prvý diel. Podľa mňa to ale fanúšikovia oboch dielov dosť preháňajú - áno, všetci potterheads čakajú na list z Rokfortu, ale pochybujem, že naozaj veria v to, že príde.

stanulienkat
5. okt 2021

@dayanare 🤣😁👍

miriam11
5. okt 2021

Mam prečítanu bibliu. Kresťanka nie som. Prekáža mi, že v nej je žena stále podriadená, akoby stále ma nasledovať muža.... Vadí mi to asi najviac z tých všetkých veci, co su tam uvedené. Po precitani mam ešte väčšiu averziu.

ivangeline
5. okt 2021

Stsy zakon je zub za zub/oko za oko...Novy zakon je Jezis=Milosrdenstvo. ( Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nastav mu aj druhé....)

janetinka27
6. okt 2021

@miriam11 posobi to na dnesnu dobu nepredstavitelne, ale v celom kontexte - ked je muz verny Bohu, skuma svoje svedomie, ciny, ked ma vieru a prosi o pozehnanie pre svoju rodinu, ked je spravodlivy atd, tak je to nie o dominancii muza, ale ze muz sa takto stara o svoju rodinu a prebera zodpovednost za svoju rodinu. on tymto sposobom svojej rodine "sluzi", ze sa o vsetko postara, ale to neznamena, ze si svoju zenu nevazi, nemiluje - v biblii samotnej Boh hovori muzom „milujte svoje manzelky!“ a zenam hovori: „ctite si svojich muzov!“.
zena ma tym padom viac casu na deti, na udrziavanie pokoja, lasky, vzajomnosti. moze sa spolahnut na manzela, ze on sa postara, aby bola rodina zabezpecena a aby kracala dobrou cestou. takeho muza si potom zena cti a nema dovod nesuhlasit s jeho rozhodnutiami, pretoze vie, ze nie je sebec, nerobi to pre seba, ale robi to s presvedcenim, ze je to najlepsie a ze je to tak podla Bozieho poriadku.

miriam11
6. okt 2021

@janetinka27 škoda, že 90% mužov sa tak v dnešnej dobe nespráva, nerozumejú tomu, nechápu....

miriam11
6. okt 2021

@janetinka27 krásne si to napísala