Narobilo sa v dejinách viac zla na západe alebo na východe?

23. mar 2024

Co myslite kto viacej v dejinach ludstva narobil zla?Sa hovori ze zapad je preto bohatsi lebo vykoristoval chudobnejsie krajiny.Mozme si povedat ze nas sa to tykalo ked sme boli ako Velka Morava porazeni Rakusko-Uhorskom.
Vychod v dejinach ludstva tiez nebol anjelik.Ale uprimne mozu si vsetci podat ruky.Hlavne zapad nech sa nehrdi moralkou ked tisicrocia zil na ukor inych krajin.

simsalabim
23. mar 2024

Kazdy, kto mohol byt v pozicii silnejsieho, si vzdy do slabsieho kopol a vyuzil ho... celu vecnost to tak bolo, akurat neskor zapadna kultura zacala presadzovat humanizmus atd. Mimochodom, mna vzdy pobavi, ako sa kritizuju Europania, ze vyvrazdili a podmanili si domorode obyvatelstvo v Amerike. A co robilo carske Rusko a jeho nastupnicky stat s domorodym obyvatelstvom na Sibiri a atd., o tom sa mlci... No klast na misku vah, kto napachal viac zla a hrdit sa, ze henti ho urobili menej, sa mi zda take alibisticke....

vanilkovazmrzka
23. mar 2024

Zle sa narobilo vsade kde boli vojny a extremne nabozenske hnutia.
Nerozumiem aky ma zmysel delit zapad/vychod.

lienka.7
23. mar 2024

A sever a juh nič?

stanulienkat
23. mar 2024

Pozri kolko vojen vyvolalo ruzzko a neda sa povedat, ze by tam bol blahobyt. Kolkokrat ta napadli Amici? Ani raz. Napadli ta ruzzi a posluchat sme ich museli 40 rokov. Kolko zla tu urobili.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aniele
23. mar 2024

Joooj, Veľká Morava končí 905 - 907, o R. - U hovoríme od r. 1867. Jasné, medzitým tu bolo zopár štátnych útvarov, ktoré prechádzali jeden do druhého, spájali sa, rozpadali. Navyše nezabúdajme, že v stredoveku sa v Európe pojmom národ označovalo niečo iné ako dnes. A nič nie je čierno-biele. Každý štát, len čo mal možnosť, sa rozpínal. Každý mal svoje vrcholy a pády. Nielen v Európe, ale aj v Ázii, Afrike či strednej a južnej Amerike.

annm81
23. mar 2024

Toto je úplne nezmyselná otázka, na ktorú neexistuje odpoveď. Ľudstvo je vo svojej prirodzenej podstate násilné a ako každý iný živočíšny druh, snaží sa získať čo najviac zdrojov. Tam, kde sú zdroje, je aj konflikt. Na vykorisťovanie nemá západ žiaden patent. Vieš napr., že rozsiahly obchod s otrokmi prebiehal aj v arabskom svete? S európskymi otrokmi. Takto to bolo vždy a všade. Otázka môže byť relevantná len vtedy, ak si stanovíš konkrétne ohraničené obdobie a zvážiš celý kontext.

bu1bu
23. mar 2024

Už len slovné spojenie Veľká Morava porazena Rakúsko - Uhorskom mi napovedá ze si na dejepise asi nedávala pozor 🤔 akékoľvek ďalšie disputy sú preto nepodstatné a ide ti o rozputanie hádok...

walteaa
23. mar 2024

Najvacsi kolonizator v dejinach bola Velka Britania. Este zaciatkom 20.st. zaberali Britaniou kolonizovane uzemia štvrtinu celkovej rozlohy zemskej suse, a takisto stvrtinu vtedajsej celkovej svetovej populacie.
Takze z tohto uhla pohladu ma najkrvavejsie ruky prave Velka Britania.
No a samozrejme, kazda velmoc je rozpinava a dobyvacna, takze ked sa pytas na "zapad ci vychod", teda Rusko, ci USA, to je zhruba to iste. Ani jednu velmoc si netreba idealizovat. Zla narobili porovnatelne rovnako.

cosmic_origin
23. mar 2024

@stanulienkat Sa najprv nauč ako sa píše krajina, ktorú kritizuješ. Navyše za časové obdobie 1904-2022 sa v tejto krajine vystriedali 3 režimy. Čo sa tým snažíš dokázať, že všetci rusi sú fundamentálne zlí?

autor
23. mar 2024

@simsalabim Mna zasa pobavi ked Nemecko hlasa zelenu energiu a elektromobily ale svoj odoad si zavezu do Afriky,kde to tam ludia zbieraju a ohrozuju si s oje zdravie.Tolko l tomu.To som myslela ze odpadnem.

oblecenie99
23. mar 2024

Najbližšie hlasujem za toho, kto dá programu povinnú maturitu z dejepisu a NOS-ky.

autor
23. mar 2024

@stanulienkat to je brozne vela suhlsima teraz daj zapad kolko vojen ma na svedomi.

autor
23. mar 2024

@walteaa Suhlasim stebou uplne do bodky.

pkgirl30
23. mar 2024

A čo dobro?

autor
23. mar 2024

@pkgirl30 a dobro,tak mozme zacat aj tym,Nieco ta napada?Mme nic zatial.

kiki68
23. mar 2024

Vsade boli ine problemy, to sa tazko porovnava. Asi najlepsie pre nas bolo obdobie, ked vladla Maria Terezia a jej reformy. Nas velmi drzal komunizmus potom. Inak by sme podla mna boli kde je napr Rakusko. Ale tazko povedat.

stanulienkat
23. mar 2024

Zapad daj ty. Kedze si protizapadna. Ver mi, ze tolko toho nenapocitas, kolko rus zabijal. Aj v tvojej krajine a ty mu za to luzes rit.

silvike
23. mar 2024

Ako keby to teraz bolo inak 🙄 Stale ti akoze pri moci a pri peniazoch ziju na ukor chudobnych. A je jedno ci je to vychod, zapad, sever, juh.

autor
23. mar 2024

@kiki68 myslis?No ja si to az tak nemyslim.Zapad sa ma dobre lebo zotrocová ine staty.

autor
23. mar 2024

@stanulienkat Ja nie som pro ruska.Za mna obe mocnosti su na tom podobne.Akurat ze zaoad je ekonomicky na tom lepsie aj vdaka vykoristovaniu.ALE tak europe sa to vracia a to v podobe migracie.Ktovie dokedy zvladne napor migrantov ani tsk nie z ukkrajiny ako moslimskych krajin.

autor
23. mar 2024

@stanulienkat Zapad,Nutna severna amerika,india,vychodne krajiny ,cela afrika.A vsak skoro kazda krajina mi o europy.No a Ruska.

queen_mary
23. mar 2024

Nebudem sa pustat do velkej debaty. Za mna - Slovensko okupovali Rusi, uz su to desiatky rokov a stale sme sa z tej *!#* nevyhrabali. Cize za mna, najvacsi agresor jednoznacne Rusko. No a staci sa pozriet na zivotnu uroven v byvalom vychodnom bloku.

pkgirl30
23. mar 2024

Je toho určite menej ale boli situácie kedy štát štátu pohol pri požiaroch, pri záplavách. Sú organizácie, možno nemajú taký dosah, ale predsa sa snažia pomôcť druhým. Ja sa na to nechcem pozerať či je západ lepší alebo východ. pomáha sa ľuďom, prírode, zvieratám. je jedno ktorý štát dôležité je že sa pomáha.

petronellla87
23. mar 2024

Veľmi fajn kniha okrem iného aj na túto tému
https://www.martinus.sk/712915-osudy-ludskych-s...

autor
23. mar 2024

@queen_mary len od komunizmu uz ke kolko rokov a Slovensko stale nic,nemozme stale vinu zvalovat na niekoho ineho.Teraz sme pre zmenu v unii a platy stale nemame Rakusle a v unii nie sme lwn rok.

autor
23. mar 2024
kiki68
23. mar 2024

Akoze mali kolonie? Tak vzdy to boli silnejsi hraci ako my, napr Anglicko, Nemecko, Francuzko s tym zacalo okolo roku 1500 a neskor o par storoci to isli vo velkom . Plus nemali problem s Turkami ( ako u nas). Ale celkovo to nebola vyhra v ziadnej krajine

kiki68
23. mar 2024

My mame komunizmom zdevastovane generacie. Podobne ako maju tie byvale kolonie zdevastovane vobec myslenie tym, ze stale bojovali a nedokazu si vladnut rozumnym sposobom. Je to tazke, ale je to aj otazka mentality. Na co ludia pocuvaju.

haraburdova
23. mar 2024

Prave mi odpalilo dekel z toho ze Rakusko Uhorko bolo porazene Velkou Moravou.

Velka Morava zanikla zaciatkom 10 storocia a Rakusko Uhorsko vzniklo v druhej polovici 19 storocia.

Cele dejiny ludstva su pretkane zlymi skutkami, lebo vsade sa najdu pysni ludia, hlupi ludia alebo lakomi ludia.

Myslim si ze sme 50/50.

Vychodna hemisfera ma v historii gulagy, cinske vyhladzovacie tabory, Mongolov, zapadna ma ludske obete u aztekov, upalovanie carodejnic a kanibalizmus. Otroctvo bolo vsade.