Externé štúdium - fond pomoci

22. jún 2022

Dobrý večer.Chcem sa vás opýtať či neviete náhodou o nejakom fonde alebo o čomkoľvek,kto pomáha externým študentom.Potrebujem zaplatiť tento rok školné a ocitla som sa v zlej finančnej situácii.Takže potrebujem len tip nič iné ďakujem.

pribinak
22. jún 2022

Študentská pôžička ?

nelca84
22. jún 2022

Nic take neexistuje, jedine si pozicat.

pinkgirl
22. jún 2022

Pre externú formu nič, tu sa musíš postarať sama o seba. Požičať od rodiny, známych...

thea2
9. aug 2022

Áno, existuje – pre každú formu štúdia na vysokej škole, a je to Fond na podporu vzdelávania. Nie je to pravda, že pre externú formu neexistuje nič. https://www.fnpv.sk/kontakt. Vkľude tam skúste zavolať a popýtať sa (mám len dobré skúsenosti s nimi aj telefonicky), alebo nazrieť do zákona o Fonde na podporu vzdelávania: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2012-396#f3906383 - §10 (1): O pôžičku pre študentov z prostriedkov fondu môže požiadať študent vysokej školy alebo fyzická osoba, ktorej štúdium je podľa rozhodnutia ministerstva školstva svojím rozsahom a úrovňou postavené na roveň štúdia na vysokej škole v Slovenskej republike (ďalej len „študent“).

Ako študent VŠ som túto možnosť tiež využila. Treba skúsiť. Spláca sa po skončení štúdia, úroky sú oveľa nižšie ako od banky, stačí len overení podpis jedného ručiteľa s pracou na dobu neurčitú (ak si dobre pamätám). Len žiadosti sa predkladajú do konca septembra a v druhom termíne do konca novembra, presný termín určite bude na stránke fnpv.sk.

thea2
9. aug 2022

Mimochodom, určite neodíďte zo školy úplne, aby ste mohli pokračovať potom na ďalší rok potom, keď bude lepšie. Odklad štúdia sa dá až na 5 rokov bez uvedenia dôvodu pokiaľ viem (po skončení akademického roka pred zápisom do ďalšieho ročníka), tak sa už len pokračuje, neide sa odznova.

Určite skúste fnpv a/alebo pokračujte hneď, ako sa bude dať. Držím palce a prajem všetko dobré!

autor
9. aug 2022

@thea2 ďakujem určite by som chcela od septembra pokračovať skusim tam zavolat