Domáce násilie páchané na moju mamu a starú mamu

mackavovreci
9. máj 2024

Dobrý deň,
idem si po radu - mám 20r, žijem vo dvojgeneračnom dome a pozorujem dlhodobo domáce násilie páchané na moju starú mamu a taktiež aj moju mamu. Predtým som len o tom počula, dnes som to videla na vlastné oči, ako starú mamu zhodil na zem, bez ohľadu na to, že má veľké problémy s chrbticou a moju mamu udrel do hrudníka a tváre, popritom vykrikoval ,,vypadni" s nenavistným pohľadom. Triasla som sa a povedala, že zavolám políciu, čo ho ešte viac vyprovokovalo a snažil sa mi môj mobil vytrhnúť z ruky. Teraz si len hovorím, že som to radšej mohla natočiť, aby bol dôkaz... Lenže v tom šoku mi to fakt nenapadlo.
Vedeli by ste mi prosím poradiť ako postupovať ďalej? Jedna z obetí nechce ísť do nemocnice ani podať trestné oznámenie, že na staré kolená to už robiť nebude, popritom toto je už dlhodobý proces. Dávnejšie bola raz privolaná polícia, oni však ho len zobrali na 2h, na výsluch a taktiež vypočuli svedkov, tým sa to aj skončilo.. Ja by som si len priala, aby sa to konečne dalo určitým spôsobom vyriešiť.
Vopred veľmi pekne ďakujem

Modrý koník
9. máj 2024
ddomcca
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bambieblue
10. máj 2024

@mackavovreci Nikde nepíšeš kto je to ten ,,on,,? Kto? Priateľ, otec ,strýko či starý otec?

ktochytavzite
10. máj 2024

Skus to natocit aby bol dokaz a dajtw trestne oznamenie,zavolaj policiu,pachatek ma byt potrestany.

kiki68
10. máj 2024

Natocila by som to a obratila sa na policiu. Pripadne si najdi, ked dobre vyzeras nejakych statnych chlapcov a nech mu dohovoria, ze zeny sa nebiju. Problem je, ked obere nechcu podat oznanenie, pripadne ho stiahnu. Mozno by to chcelo psychologa, vysvetlit im ten proces. Ale tu vyzera, ze Ty sa neboj is tak ako mama a stara mama, co je super a mozno sa s tym bude dat prave vdaka tomu pohnut

cezpat
10. máj 2024

@mackavovreci
Odporúčam sa obrátiť na špecializovanú linku, kde ťa usmernia ako postupovať a poradia. Tieto linky nie sú len pre ženy, ale aj pre rodinných príslušníkov a ľudí, ktorí chcú pomôcť a nevedia ako.
národná non-stop linka pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Linka je anonymná, dôverná a bezplatná.
Alebo sa obrátiť na organizáciu, ktorá pomáha ženám, na ktorých je páchané násilie.
https://www.zastavmenasilie.gov.sk/adresar/

svokrinjazykmonika
10. máj 2024

@mackavovreci bože to je tak smutné ako niektorý ľudia žijú 😢 a ešte keď sa ubližuje nevinným, ako deťom alebo starým ľuďom...

mackavovreci
autor
10. máj 2024

@bambieblue pardon, zabudla som zmieniť - starý otec

mackavovreci
autor
10. máj 2024

@mackavovreci veľmi pekne ďakujem všetkým za rady, budem sa snažiť natočiť dôkazy, hlavne aby sa nestalo to predošlé, že ho bez problémov prepustili po dvoch hodinách ako keby sa fakt ani nič nestalo. Lebo očividne sa vôbec nepoučil a robí ďalej takéto hnusné veci.

kate211
10. máj 2024

najlepsie je nahrat video, zavolat policu a potom to ide rychlo, pojdete vypovedat, vysetrovatel to da prokurature, bude sud, trest...

macekovam
10. máj 2024

@mackavovreci treba ist na osetrenie nech je zaznam od lekara...

0silvia0
10. máj 2024

@mackavovreci no počkať, ty 20 rokov žiješ s nimi a až dnes si to videla na vlastné oči? Budeš čakať ďalších xy rokov, aby si mohla natočiť video? Podľa mňa ak to chceš riešiť, tak to rieš teraz. Zober babku alebo mamu (tú jednu obeť, ktorá to chce riešiť) na ošetrenie ako píše @macekovam , treba záznam od lekára a potom treba podať trestné oznámenie.

lenka567899
10. máj 2024

@0silvia0 tento komentár jej určite veľmi pomohol 👏🏽

0silvia0
10. máj 2024

@lenka567899 jaj, tak sa pridám k ostatným, najlepšie nahrať na video, potom zavolať políciu. Držím palčeky, už lepšie?

0silvia0
10. máj 2024

@mackavovreci pohovor si s mamou, ona je toho svedkom asi dlhšie ako ty. Evidentne to babka riešiť nechce. Ak to chce riešiť aspoň mama, podpor ju a riešte to hneď, určite má po údere nejaké modriny, nečakajte kým sa to zopakuje.

mackavovreci
autor
10. máj 2024

@0silvia0 ani jedna z nich nechce ísť na nemocnicu, volala som už viackrát obe, mama navrhla aby sa aj ostatní súrodenci s ním porozprávali, ktorí žijú mimo túto domácnosť, to je celé.. Neviem či sa boja/hanbia alebo to zase chcú zamiesť pod koberec. Preto sa bojím že vôbec s tým nepochodím, nemám nahraté dôkazy, nejaké známky po úderoch, nič, bojím sa že zase by ho len prišli vypočuť, možno dali poučenie a odišli. Rada pôjdem dať TO, len neviem ako mám riadne dokázať jeho vinu s týmito okolnosťami. Je to frustrujúci pocit

mofa
10. máj 2024

@mackavovreci vsak si z oravy?najlepsie bude zavolat policajtov ked sa to bude aj priamo diat. Ale trestne oznamenie mozes podat ja dnes. Si svedok.

0silvia0
10. máj 2024

@mackavovreci cize si trufas to riesit sama proti voli matky a babky? Verim, ze to je frustrujuce. Vidis to, si toho svedkom a ani matka ani babka to nechce riesit.

0silvia0
10. máj 2024

@mackavovreci veľa žien domáce násilie nechce riešiť, lebo sú finančne závislé od daného muža, plus nechcú, aby sa o ich rodine hovorilo, plus ľutujú agresora, že by ho priviedli do problémov. Radšej to trpia. Babka a mama sú dospelé osoby, aj ty si dospelá osoba. Ak to ony dve odmietajú riešiť, a ty chceš mať čisté svedomie, trestné oznámenie môžeš podať ako svedok. Raz môže niektorá z nich mať škaredé následky po útoku. Alebo aj po podaní trestného oznámenia môže agresor znova ukázať svoju agresivitu. Ty sa môžeš vyhradiť voči tomu tak, že odmieneš žiť v takomto prostredí a jednoducho odídeš z domu do zdravšieho prostredia. Nevieme či pracuješ, študuješ. Ale matku môžeš podporiť v tom, že ak sa to rozhodne riešiť, rada jej pomôžeš. Povedz jej o tom, že ťa to trápi, že je to pre teba frustrujúce a nechceš takto fungovať a žiť.

karolinakr
10. máj 2024

tu pomože len rozvod a vystahovat nasilnika alebo sa presťahovať..ked maju mentalitu obeti, tak nepohneš s nimi, lebo sa radšej daju zabiť , lebo po prvej facke sa odchadza, ale ked je to dlhodobe, nie je dôvod s takym človekom ostavať a obyvat jednu domacnosť..ked sa da, kdekoľvek isť

eva8
11. máj 2024

@mackavovreci ako obet som nepodala trestne oznamenie, cize policia s tym nemohla nic robit. Riziko stale je, ze po privolani policia sa stary otec este viac rozzuri a bude nasilnejsi