Dedičstvo súrodencov - problémy

veronika_vero04
11. dec 2021

Ahojte ľudia, mám problém ohľadom bytu, ktorý je vo vlastníctve mňa a ešte dvoch súrodencov. Jeden súrodenec má 1/2 a my dvaja máme druhú napoly. Rodič nedávno zomrel a súrodenec, ktorý vlastní tú 1/2 začal v byt vypratávať bez nášho vedomia a prerábať. Aké kroky je možné uplatniť v tejto veci? Ďakujem za každú radu.

salin770
11. dec 2021

@veronika_vero04 ahoj v takej situacii je najlepšie sa poradiť s právnikom.Ale moj nazor je nato taky,že nestoji to zato sa naťahovať.Na tvojom mieste by som to nechala tak.Je to len nejaky par izbovy byt nie luxusna vila.

ivik4
11. dec 2021

Nenechaj to tak, ste majitelia vsetci,nielen on. Ries to cim skor s pravnikom

fadama
11. dec 2021

@veronika_vero04 ved nech preraba, ved je to len dobre. Bože, súrodenci a takto sa naťahovať 🤦‍♀️

andreatytler
12. dec 2021

@veronika_vero04 Krok cislo jedna je porozpravat sa so surodencom, preco to robi. Usudzujem ze ty ho podozrievas, ze on si robi narok na cely byt a preto s vami nekonzultuje.
Alebo je mozne ze sa uz nemoze divat na to v akom stave je byt a ide to riesit zo svojch penazi... vtedy ale moze na tom stratit, lebo preraba zo svojich penazi byt ktory patri aj tebe.

annamalaga
12. dec 2021

No v prvom rade sa ho musíš nato spýtať , usudzujem, že nejake dobre vzťahy nemáte asi, on však natom stráca , lebo nárok máte aj vy, určite to potom rieš , keď sa snim nedohodneš.

katka1389
12. dec 2021

@veronika_vero04 a spytali ste sa preco to preraba....Ked tam chce byvat nech vas vyplati....Alebo mozno chce ist do prenajmu...

zuzap33
12. dec 2021

@veronika_vero04 bud budete ziadat cez sud vysporiadanie spoluvlastnickeho podielu alebo mate narok od neho ziadat najom za uzivanie spoluvlastnickehi podielu

zuzap33
12. dec 2021

@salin770 a vies, ze stoji ? Dnes je svet dost o peniazoch, takze nech aj oni nieco maju z tej nehnutelnosti. Nieze jeden bude v nej byvat a druhy nanu akurat pozerat

h2
12. dec 2021

@salin770 Nestojí za to? To snáď nemyslíš vážne? Autorka má v profile bydlisko Bratislava. Taký "pár izbový" byt tu môže stáť aj 300 tisíc, aj viac. Autorka má nárok na štvrtinu. Ty by si to nechala tak?

maciatkolulu
12. dec 2021

@salin770 🤣🤣🤣, dom sa pobavila, byť mojej babky ma hodnotu 700000,áno dobre vidíš. Ty vieš, kde a aký byť? No a navyše v BA už aj garsónka ma cenu.

missdiva
12. dec 2021

@veronika_vero04 hlavne je dolezite co chces dosiahnut?
Ten co ma polovicu tam chce byvat alebo co ma v plane s bytom robit? Preco ste na dedicskom nedali cely byt na tretiny? Ci tam bol zavet?

veronika_vero04
autor
12. dec 2021

Potrebujem len radu co treba robit, ci je mozne zavolat policiu, ked si tam on robi, ci podat trestne oznamenie na neho, a pod. O surodeneckych vztahoch sa bavit nebudem,kedze som kvoli nemu prisla o vztah otca s dcerou…

zuzap33
12. dec 2021

@veronika_vero04 ist za pravnikom a dat na sud vysporiadanie spoluvlastnickych podielov. Uz mas radu. Tiez mas pristup do nehnutelnosti a mozes robit co on. Z kazdej casti vlastnis tiez 1/4. Tiez riesime tento pripad v rodine. A pokial mas trvaly pobyt inde, mozes ziadat od neho najom za uzivanie spoluvlastnickeho podielu. Policia ti nepomoze

zuzap33
12. dec 2021

@veronika_vero04 ked chces napis mi ss. Ja akurat riesim taky pripad aj s pravnikom

dilino
12. dec 2021

@veronika_vero04 Ja si myslim len tak bez vašho súhlasu byt prerabať zrejme ON nemôže nieje jeho vylúčnim vlastnikom.Možno ma plán ho potom pedať ale má smolu bez vašho vedomia ani tvojho ani tvojho súrodenca by ho nepredal nakoľko tam musia byť podpisi a rozhoduje čo je napisane po dedičstve v katastri ON môže hovoriť čo chce či vám niečo patri či nie dôležite je čo je na liste vlastnictva.Ak by vám mal vyplatiť vaše čiastky aj súrodencovi a byt bol staršej rekonštrukcie a po prerabke vám musel vyplatiť stupne mu hodnota tak jeho problém že koľko do toho investoval.Hlavne treba ísť za právnikom a podať žalobu na súd ked to nepomôže oklamať vás nemôže lebo aj keby chcel predať nepreda bez vašich súhlasov a podpisov .A uživať tiež nemôže musi vás vyplatiť.Za právnikom treba ísť čo sa do toho rozumie.Ale nikdy nič mu nedaruj nech tebe a tvojmu súrodencovi vyplati vaše čiastky hlúpa by si bola aby si mu nechala tvoje peniaze z bytu čo ti patria a tým že byt opravuje ved nech aspoň mu stupne hodnota a dostanete väčši podiel.ON nepreraba svoju nehnuteľnosť ON preraba vašu nehnuteľnosť.

kamatopo
12. dec 2021

@veronika_vero04 tak ak máte dobré vzťahy tak sa ho normálne opýtaj. A keď nie tak treba súdnou cestou zastaviť akékoľvek práce. Policajti nič moc neurobia. Jedine že prídu ,upozornia a to je všetko .

zuzap33
12. dec 2021

@kamatopo ani neupozornia. Nam povedal, citujem: No najradsej mam nevyjasnene vlastnicke vztahy.... kazda cast vsetkeho, patri aj tomu dalsiemu

kamatopo
12. dec 2021

@zuzap33 veď toto že oni moc nenarobia. Nanajvýš pošlú hliadku aby to pre istotu pozrela ,ale to je tak všetko.proste len cez súd predbežné opatrenie. A potom tahacky o vyplatenie. No ale čudujem sa aj súrodencovi čo sa dal do prerábky. Ja by som absolútne nešla do takého niečoho keď sú tam aj ďalší majitelia. Ja som mala takéto ťahanice s bývalym. Ale to bolo BSM no tiež to rozsudil až súd.