Mám problém s chrbticou

bebe91
10. máj 2024

Ahojte. Už dlhšie mám problém s chrbticou, teraz nedávno mi zistili skoliózu - chrtovú kosť mám ako otáznik na jednej časti. Začala som chodiť na rehabilitácie, ale bolesť je ešte väčšia, samozrejme akceptujem, lebo bez bolesti sa nedá napraviť. Ale čo ma viac trápi je, že mám aj čudné pocity na hrudníku. Pichne ma sem, zabolí tam. Niekedy mám pocit, že sú to možno aj nervy, neviem. Bola som nútená ísť ku kardiológovi a idem aj na plúcne vyšetrenie pre istotu. Chcela by som vedieť či je tu niekto, kto už mal podobné skúsenosti, že mal problem s chrbticou a aj do hrudníka to vyžarovalo.

mamatroch
10. máj 2024

@bebe91 ahoj, ono tym, ze ta chrbtica je pokrutena, Ti moze tlacit aj na hrudnik. Pytaj sa este k neurologovi, mozes mat problemy aj s platnickami, na ktore je pri skolioze vyvijany vacsi tlak.
Ja mam skoliozu tiez ako otaznik, uz v cca. 14 r. som mala hore 22 stupnov vykrivenie, dolu 18... Nosila som korzet asi tri roky... Zial, v puberte som nemala dost rozumu na to, aby som cvicila cviky na chrbticu ("naco, ved ma neboli... A ked ma bude boliet, budem uz stara babka a bude mi to jedno"... No, mam kratko po 40-ke, stara babka nie som a bolesti mam uz davno, stav sa mi velmi zhorsil uz, medzitym uz mam aj vysunute platnicky... A o obmedzeniach ani nehovorim... Tretie dieta som od jeho 1,5 roka nemala na rukach, nemozem vobec dvihat nic tazke, hned ma sekne v krizoch... Ked sa chcel ako maly hojdat na ihrisku, musel si vsade vyliezt sam... Odvsadial, kde vylezie, musi zliezt sam... Ked spadne z bicykla, musi sa zo zeme "pozbierat" sam... Desim sa toho, ze niekedy spadne a vazne si ublizi, zlomi nohu a pod... Ja ho nebudem schopna zdvihnut a odniest... Nemozem bezat, hrat s nim futbal napr., bezat o preteky... Ist na vacsi nakup...). Keby som vedela, co ma caka, bola by som v tej puberte cvicila ako keby ma za to platili.
Zacni cim skor cvicit, treba spevnot svalovy korzet.
Nechci vediet, kolko luekov od bolesti, kolko infuzii mam kvoli chrbtici za sebou... Boli mesiace, kedy som vyse 100 liekov mesacne kvoli chrbtici brala, aby som sa vobec dokazala postavit a fungovat doma... Teraz uz mam pravidelnu liecbu a teda menej liekov, ale aj tak, cvicenie je nenahraditelne (a nema neziaduce ucinky).
Na chrbticu je super plavanie - ale len ak plavas spravne, nie zalomeny krk... To viac skodi ako pomaha. Su aj kurzy pre dospelych, co plavat vedia, ale nie spravne a tam ich to naucia.
Plys pravidelne cvicenie. SM system + cviky na hlboky stabilizacny system su pri skolioze velmi fajn. Chod aspon na zakladny kurz, kde Ta naucia cvicit spravne, spravne dychanie pri cviceni...

siegi
10. máj 2024

@bebe91 ja mam problemy s chrbticou uz dlhe roky, teraz je to presne v oblaste hrudnej chrbtice. Casto ma z toho tlaci na hrudniku, medzi lopatkami, dokonca mi z toho aj busi srdce a mam obcas pocit ze sa mi tazsie dycha. Hlavne ked som zablokovana. Nedavno som zacala poriadne rehabilitacie a odkedy cvicim pravidelne a tie svaly sa pri tom namahaju tak su bolesti horsie. Beriem isty cas teraz 3x denne guajacuran. Je to neprijemne ale viem od coho to je. Chce to len vydrz