Nájomca sa nenasťahoval

2. máj 2022

Riešilo sa tu už párkrát:
Prenajal sa byt, nájomca sa nenasťahoval. Uhradil sa nájom, 2 kaucie, majiteľ nechce vrátiť ani halier. Čo teraz? Byt je voľný a on ho používa.
Celé začalo tým, že majiteľ tam chodil, keď bol nájomca pozrieť už po zmluve dom, resp. aj bez jeho vedomia.

patka06
2. máj 2022

Mali podpísanú nájomnú zmluvu?
Ak áno sú tam presne popísané podmienky odstúpenia od zmluvy, prípadne jej ukončenia.

liljana
2. máj 2022

Zober si prenajimatela. Plati asi hypoteku, energie za byt a ked mu kazdy zaujemca pride, zajedna si byt a potom si to rozmysli, tak co spravi. Medzitym tam mohol mat ineho spolahliveho.
Pri troche slusnosti sa mohli dohodnut na jednom mesacnom najme ako odstupnom.

autor
2. máj 2022

@patka06 áno

ivicka0502
2. máj 2022

ak sa vôbec nenasťahoval tak nemohol nič zničiť-kaucie by sa mali vrátiť ale nájomné nie, mesiac si majiteľ môže hľadať nového nájomcu a má to zaplatené.

autor
2. máj 2022

@liljana nejde to, jednoducho tam nemá čo hľadať majiteľ

patka06
2. máj 2022

Nerozumiem tomu, nájomca sa ešte nenasťahoval a do bytu chodil majiteľ? Veď je to jeho byť, ak tam nájomca nebýval prečo by nechodil.
Čo sa týka vrátenia peňazí, ako som napísala riadia sa podpísanou zmluvou, tam by malo byť napísané koľko a za akých podmienok vráti ...čisto teoreticky nemusí vrátiť nič.

maca1984
2. máj 2022

Nechápem. Veď ak sa teda nikto nenasťahoval, tak je úplne jedno že tam majiteľ chodil- veď je to jeho byt-majetok, tak kontroloval.
A ohľadne peňazí by som sa riadila podpísanou zmluvou.

cickamon
2. máj 2022

tak my sme mali aj v zmluve ak si dobre pamatam, alebo minimalne ustnu dohodu ze obcas pridu majitelia skontrolovat byt, a v pripade ze nebude byt a ich zariadenie v poriadku tak nas maju pravo vyhodit alebo pytat nahradu...normalne mali jednu sadu klucov...za rok sice asi ani neprisli, alebo len ked sme boli mimo ze o tom neviem, ale ratali sme stym ze hocikedy mohli dojst na kontrolu...

anna_2
2. máj 2022

do zmluvy sa niekedy dava podmienka, ze ak najomca odide skor ako x mesiacov (cca 6-9) od podpisu, zaloha prepada. Asi ide o tento pripad. tiez sme to mali v zmluve. presne preto, aby najomca nespekuloval a neodchadzal po 1-2 mesiacoch.

junova
2. máj 2022

Tiež tomu nechápem. Kým tam ešte nájomca nebýval, nevidím na tom nič zlé, keď to tam bol pozrieť prenajímateľ. Už boli odovzdané aj kľúče prenajímateľovi?

kitycat
2. máj 2022

A preco sa nenastahoval pan najomca?

junova
2. máj 2022

@junova pardon nájomcovi

stanulienkat
2. máj 2022

To že sa tam niekto nenasťahoval, ešte neznamená, že sa automaticky vráti platba za nájomné. Táto platba sa hradí dopredu, aby mal majiteľ záruku, že byt bude obsadený. To, že ste tam sa vy nenasťahovali, to je váš problém. Aj keby ste hneď odstúpili od zmluvy. Mali ste to zmluvne ošetrené, ak by ste odstúpili od zmluvy? Pretože aj tam je nejaká výpovedná lehota. Ako by dopadol majitel, keby mu toto každý urobil? Zajednať si byt a potom nenastúpit?

autor
2. máj 2022

@junova áno boli odovzdané. Presne bol toto dôvod, že tam chodil bez jeho vedomia.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. máj 2022

@cickamon vtedy keď tam nie si?

junova
2. máj 2022

Aha, tak keď už boli odovzdané kľúče a dohodnuty dátum, bez ohlásenia by nemal chodiť

cickamon
2. máj 2022

jasne hocikedy namatkovo na kontrolu, byvali vo vedlajsej bytovke, mozno boli mozno nie, nikdy ma netrapilo ci pridu, niesom bordelar a o zariadenie sme sa starali ako keby bolo nase, keby prisli este kavicku by som ponukla... a hej to 2 mesacne najomne sa dava ako zaloha, a v pripade ze chcete ukoncit zmluvu sa neplatia posledne 2 mesiace pred vystahovanim ...aspon u nas to tak bolo...

liljana
2. máj 2022

Trochu ho chapem. Ak plati hypo, vrazil kopec penazi do zariadenia,... Kym nepozna dhlsie najomnika a uz mate na zaciatku spor, boji sa ze mu niekto zdemoluje alebo vykradne byt ako "odplatu". Ma ale zaklopat, ci ste doma. Po zabyvani by uz mal respektovat dohodnute "navstevne" hodiny a neotravovat castejsie ako raz za 3 mesiace.
Treba byt na buduce opatrny a zajednat si podnajom naozaj, az ked sa skutocne nastahujete.

kornelies
2. máj 2022

Chyba toho, kto sa tam nenastahoval. To ako by si objednala jedlo v restauracii a ani sa ho nedotkla, lebo ti niekdo zavolal a musela si odist. Pochop, ze prenajom bytu je nieco podobne.

galb
2. máj 2022

Tak zadržať môže nájom a 1 kauciu. Bez ohlásenia nemá tam čo majiteľ chodiť.

mistymay33
2. máj 2022

Píšeš veľmi nerzozumiteľne, skús to lepšie vysvetliť. O čo ti ide? o vrátenie nájomného a kaucie? Prečo sa tam najomca nenastahoval? Však to nie je len tak, že podpíšeš zmluvu, zaplatí a nenastahuješ sa a chceš peniaze späť... obvykle je 2 mesačná výpovedná lehota, to nie je len tak, že čau odchádzam vrát nájomné. Otázka znie, preco sa tam nájomca nenastahoval a aký je dôvod ukončenia nájomného vzťahu. Musíš pozrieť do zmluvy, ktorý je stále platná, to znamená, že stále z nej plynú záväzky nájomcovi aj prenajímateľovi.
Ak už bola podpísaná nájomná zmluva a boli odovzdané kluče, majiteľ by tam nemal isť bez súhlasu nájomcu, je jedno že je majiteľ. Je to porušovanie domovej slobody, neexistuje, že majiteľ vojde do bytu bez toho, aby neupovedomil nájomcu. Može tak urobiť iba v taxatívne uvedených prípadoch, napr. v trestnom zákone, alebo v inom zákone, ked o život, zdravie, poškodenie majetku nejakou škodovou udalostou a podobne. Ale len tak na kontrolu svojej nehnuteľnosti nemože prísť v nepritomnosti.