Autizmus alebo narušená komunikačná schopnosť

lenik888
2. júl 2023

Dobrý deň . Chcela by som sa spýtať skúsených mamičiek ktoré majú doma iné detičky. Ak budete mať ovšem čas prečítať do konca......

Mám syna 2r a 8mesiacov. Nerozpráva. Iba hmmka,ííka...
Zopakuje po mne iba slabiky aj to len zopár. Zvuky zvierat napodobní.
Miluje knihy, listovať pozerať, napodobňovať zvieratká keď sa v knižke napr .vála diviak na zemi tak začne aj on, keď napr.žirafa objedá listy zo stromu tak ide aj on akože pod strom jesť listy. Veľa vyžaduje aby sme mu nahlas čítali , pozorne sedí a počúva. Vydrží doslova niekedy aj pol hodinu vkuse.Ak sa pomýlim v nějakéj riekanke v knižke tak ma nato upozorní. Všímá si detaily, v letáku keď napr.vidi reklama Kaufland tak ukáže na telku že aj z telky pozná červený nápis Kaufland ktorý našiel v letáku.
Rád sa hrá aj s puzzle, vkladačky, plastelína, plyšove hračky. Oblieka maca, vozí na tatrovke.
Je úplne odplienkovany, na nočnik sa pýta tak že mi ho prinesie alebo si chytí medzi nohami a povie au.
Na wc si nechce sadnúť, dostane zlosť a jeduje sa, aj von na dvor nosíme nočnik lebo nechce postojačky.
Keď sa teší od malička skáče a trepe pri tom rukami.
Na meno reaguje okamžite skoro vždy. Očný kontakt má v poriadku.
Deti má rád , rozbehne sa za nimi, usmeje sa na ně ale väčšinou sa hrá vonku sám popri deťoch , nie priamo s nimi. Priamo s deťmi jedine skáče na trampolíne.
Upozorní má ked napríklad počuje niekde štekať psa alebo počuje plakať niekde dieťa. Zdvihne prst, pozrie na mňa a povie hiiii.
Povelom rozumie. Ale na otázku napr si hladný ? Ideme von ? Nereaguje. Sem tam keď už nechce jesť tak pokri hlavou že nie.
Nemá problém ostať na noc spať u babky. Spánok má dobrý poobedný aj nočny, plače v noci len keď sa mu chce čúrať ale potom hneď zaspí naspäť.
Napodobňuje nás v činnostiach keď telefonujeme alebo keď vonku manžel kosí ,vezme si aj on svoju malú kosačku.
Veľmi ho vie rozjedovat keď mu poviem viac pokynov po sebe.
Napríklad dones fúrik a nálož do neho maca aj tigra. Urobí to hneď . Ale keď následne poviem super a teraz ich povoz na tom fúriku tak už dostane amok a jedy.
V jedle vyberavy nie je , samozrejme má veci ktoré nemá rád ale neje iba určitých pár druhov potravín.
Hlasné zvuky, hluk či veľa ľudí tiež znáša normálne s tým problém nemá.
Pri zaspávani sa mi vždy hra s vlasmi. Nikdy ho nebavilo odrážadlo ani trojkolka . Na bicykli sa však vozí veľmi rád. Na prechádzku peši tiež rád ide , nerobí na ulici zlosť drží má za ruku a ideme. Ale keď prídeme do parku tak sa odtrhne z reťaze a behá , nezastaví sá. Doma tiež veľa skáče po sedačke a behá. V kľude je len keď čítame knižky.
Čo som si všimla je menej prítulný ako býval. Zvykol oveľa viac prísť sám od seba za mnou a postiskat má. Teraz zväčša len keď si vypýtam pusu , to aj keby sto si vypýtam za pol hodinu tak by došiel a dal. A to hocikomu z rodiny ale nikdy nie sám od seba. Vie obedovať sám lyžicou ale väčšinou ho dokrmim lebo mu to dlho trvá samému. Neurologicka nám dala diagnózu retardacia reči. Čakáme aj na vyšetrenie logopeda a psychológa.
Mali vaše detičky podobne správanie? 🙏

katuskamala1
2. júl 2023

Okrem toho ze nerozprava,sa mne podla popisu javi ako uuuuplne zdrave dieta. Mam doma dceru 2r a 8m oktobrovka,teda uplne rovmako stara ako tvoja a akoby si popisovala ju. Uplne vo vsetkom . Az na to,ze ona mi rozumie ked sa jej opytam ci ideme von a tak ale vela x sa stane,ze mi pride ze niecomu nerozumie a len odpovie ano nie. Pouziva par slov. A s detmi sa hrava,aj sama aj s nimi,ma brata tak sa saleju. Boli sme pri logopericke par mesiacov dozadu a len rady dala. Periatricka ze mame cakat na sk9lku ze jazyk sa rozviaze ak nie,potom budeme riesit.
Ak pocuje,ak rozumie , ak ma ocny kontakt,ak je spolocensky, ak sa hraje hru "akože" (ze napr babatko je dietatko a stara sa,alebo ze je akoze chora a liecime a tak),ak sa neboji hluku,nehra sa stale dookola to iste tak ja by som sa nebala. .. a rec = ano,porucha reci zial i u nas.

luccija
2. júl 2023

Podľa mňa je veľmi šikovný chlapec🙂a vôbec nemusí mať diagnozy, ktoré píšeš autizmus nevidím ani v jednej veci.Vela deti začne rozprávať až po nástupe do skolky

zuzkaa1991
2. júl 2023

@lenik888 moja isla ako 2.5r do škôlky nerozpravala nic.iba hmkala a ukazovala skolka ju donútila kedze.jej nerozumeli deti atd....zacala rozpravat ako 3r aj rybi olej som zacala davat na 3.5r zacala vety.skladat jasne ze cisto nespravala ale.chodime.na logopediu ma.5.5r

pininka1
2. júl 2023

No ja by som tam určite črty videla, ale skôr na vysoko funkčného autistu. Všíma si každý detail, lipne na určitých veciach a stereotypoch. Ale samozrejme bez vyšetrenia u odborníka sú to len dohady.

nikaeli
2. júl 2023

Ani skúsená mamička nie je kompetentná určiť na základe pár tvojich snov tak závažnú diagnózu. Pracujem s deťmi s PAS už takmer 20 rokov, zažila som ich už niekoľko desiatok a netrúfnem si vysloviť záver bez toho, aby som dieťa videla v rôznych situáciách. Na to máme odborníkov - lekárov, psychológov, centrá včasnej intervencie. Kým sa dostanete na vyšetrenia, skús aplikáciu ASDetect 😉

deti95060810
2. júl 2023

https://www.sposaturiec.sk/co-je-autizmus/
nájdi si varovné signály autizmu...
mne sa nezdá žeby bol autista, ale ja nie som odborník....

jan510
2. júl 2023

zrejme oneskoreny vyvin reci, ta precitlivenost na zvuky, svetlo moze byt aj z toho. Vela deticiek s oneskorenym vyvinom reci to ma ako sprievodny znak

noemi125
2. júl 2023

@lenik888 mōj má tiez dg retardacia reci od 2,5 r teraz ma 3,5 stale nerozprava, chodime k logopedovi, podla odbornikov na auti to nevyzera.

kacena4
2. júl 2023

dieta rozprava aj hlaky, slabiky a citoslovc8a sa povazuju za rec (napodobnuje zvuky zvierat) inak podla mna normalne zdrave dieta len s oneskorenim v reci

mirkaknm
2. júl 2023

@lenik888 Maminka, ak si chcete vyliecit a zachranit dietatko, odporucam knihu ktora vas zachrani :

https://www.janadellplotnarkova.cz/produkt/gaps...

veselyles
17. jan 2024

@lenik888 ahoj ak sa môžem opýtať ako ste na tom dnes? Môj syn má 2 roky a 7m a to až na pár drobnosti akokeby si môjho opisovala. Riešili ste to nejako alebo vyrástol z toho? Vďaka za odpoved